Gorgonzola

Recepten > Gorgonzola

Gorgonzola is blauwschimmelkaas uit het noorden van Italië die al sinds eeuwen vervaardigd wordt. De kaas wordt gemaakt rond de stad Novara van volle koemelk. Productie vindt plaats in de provincies Bergamo, Brescia, Biella, Como, Cremona, Cuneo, Lecco, Lodi, Milaan, Novara, Pavia, Varese, Verbano Cusio Ossola, Vercelli en in het gebied rond Casale Monferrato.

Gorgonzola is geschikt als naspijs, maar wordt ook gebruikt als bestanddeel van spaghettisaus en sommige pizza’s. Een vergelijkbare kaas is de Engelse Blue Stilton.

Namaak van de kaas is binnen de EU verboden op grond van de beschermde oorsprongsbenaming-wet.

Voedingswaarden Gorgonzola (gemiddeld per 100 gr.)

  • 330 Kcal/1375 KJ
  • Eiwitten: 19 gr.
  • Vetten: 26 gr.
  • Fosfor: 360 mg.
  • Calcium: 420 mg.
  • Vitamines: A, B1, B2, B6, B12, PP.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *